Bouw en Techniek

Account manager

Account manager

Wanneer je denkt aan de drijvende krachten achter succesvolle bedrijven, welke rollen komen dan in je op? CEO? Marketingexpert? Hoewel deze functies ongetwijfeld belangrijk zijn, is er een beroep dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar van onschatbare waarde is voor de groei en het succes van een bedrijf: de account manager. Als je ooit hebt overwogen de zakenwereld te betreden, of gewoon nieuwsgierig bent naar wat deze functie precies inhoudt, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel duiken we diep in de wereld van accountmanagement. We ontdekken samen wat het beroep inhoudt, welke vaardigheden je nodig hebt en waarom jij misschien wel de perfecte match bent voor deze cruciale rol. Dus leun achterover, en laten we samen de veelzijdige en opwindende rol van account manager verkennen.

Wat doet een account manager precies?

Wanneer je je een account manager voorstelt, denk je misschien aan iemand die de hele dag vergaderingen bijwoont of constant aan de telefoon hangt. Maar er is zoveel meer dat achter de schermen gebeurt, veel taken en verantwoordelijkheden die niet direct zichtbaar zijn. Laten we een duik nemen in de specifieke taken en de essentiële rol die account managers spelen in bedrijven.

Kernverantwoordelijkheden

Allereerst de basis: wat zijn de voornaamste verantwoordelijkheden van een account manager?

 • Klantrelaties beheren: Dit gaat veel verder dan af en toe een vriendelijk praatje. Het gaat om het opbouwen van vertrouwen, het begrijpen van de behoeften van de klant en het zorgen voor een gestage communicatielijn tussen het bedrijf en de klant.
 • Verkoopdoelen nastreven: Terwijl sales teams vaak verantwoordelijk zijn voor het binnenhalen van nieuwe klanten, ligt de verantwoordelijkheid bij de account manager om ervoor te zorgen dat bestaande klanten blijven kopen en dat hun aankopen mogelijk zelfs groeien.
 • Zakelijke kansen herkennen: Account managers zijn altijd op de uitkijk naar manieren om meer waarde te bieden aan hun klanten, of dat nu gaat om een nieuw product, een aanvullende service of een andere oplossing die aan een behoefte voldoet.

Dagelijkse taken

Nu je een idee hebt van de grotere verantwoordelijkheden, wat betekent dit dan op dagelijkse basis?

 • Communiceren met klanten: Dit kan variëren van eenvoudige check-ins tot het bespreken van complexe problemen of kansen.
 • Presentaties geven: Of het nu gaat om het introduceren van een nieuw product aan een klant of het rapporteren van kwartaalresultaten, het vermogen om effectief en overtuigend te presenteren is cruciaal.
 • Rapporteren aan leidinggevenden: Dit helpt het bedrijf om op de hoogte te blijven van de voortgang van de klant, eventuele problemen en kansen voor groei.

De link tussen de klant en het bedrijf

Misschien wel het belangrijkste van alles is de rol van de account manager als brug tussen de klant en het bedrijf. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor het zorgen dat klanten tevreden zijn, maar ook voor het waarborgen van de groei van het bedrijf. Dit betekent dat ze een balans moeten vinden tussen het tegemoetkomen aan de behoeften van de klant en het waarborgen van de belangen van het bedrijf.

In wezen zorgen account managers ervoor dat klanten zich gewaardeerd en begrepen voelen, terwijl ze tegelijkertijd ervoor zorgen dat het bedrijf floreert. Het is een juggling act, maar voor velen is het een van de meest lonende aspecten van het beroep.

De vaardigheden die je nodig hebt als account manager

Een account manager zijn vraagt om veel meer dan alleen kennis van een product of dienst. Het vereist een scala aan vaardigheden die ervoor zorgen dat je niet alleen in je rol slaagt, maar ook echte waarde toevoegt aan het bedrijf en aan je klanten. Hier duiken we in de meest cruciale vaardigheden die je nodig hebt en waarom ze zo essentieel zijn.

Communicatie

In een rol waar interactie met klanten centraal staat, is communicatie alles. Maar het gaat niet alleen om spreken; het gaat om luisteren, begrijpen en effectief reageren.

 • Effectief communiceren: Dit betekent duidelijk en bondig je punten overbrengen, of je nu een product presenteert of feedback deelt.
 • Empathisch communiceren: Begrip en mededogen zijn van onschatbare waarde. Door je in te leven in de behoeften en zorgen van de klant, kun je betere relaties opbouwen en meer gepersonaliseerde oplossingen bieden.

Onderhandelingsvaardigheden

Elke account manager zal op een bepaald moment moeten onderhandelen. Dit kan gaan over prijzen, voorwaarden of andere zakelijke afspraken.

 • Win-win situaties: Het doel is niet om de klant te verslaan, maar om tot een overeenkomst te komen waar beide partijen baat bij hebben. Door te streven naar een uitkomst die voor beide partijen voordelig is, bouw je aan langdurige, positieve relaties.

Analytische vaardigheden

Hoewel persoonlijke vaardigheden van cruciaal belang zijn, mogen we de technische kant niet negeren.

 • Markttrends: Inzicht hebben in de markt helpt je te voorspellen wat klanten nodig hebben voordat ze het zelfs maar beseffen. Dit maakt jou en je bedrijf proactief in plaats van reactief.
 • Klantgedrag: Door het gedrag van klanten te begrijpen, kun je hun behoeften beter voorzien, waardoor je hen effectievere en meer relevante oplossingen kunt bieden.

Tijdmanagement

Met meerdere klanten, doelen en taken om te beheren, is het vermogen om je tijd effectief te beheren absoluut essentieel.

 • Beheren van meerdere accounts: Elke klant is uniek, met eigen behoeften en verwachtingen. Het kunnen schakelen tussen verschillende klanten en prioriteiten zonder een beat te missen, is een kunst op zich.
 • Prioriteiten stellen: Weten wat nu moet worden aangepakt en wat kan wachten, zorgt ervoor dat je de belangrijkste taken eerst afhandelt en niets over het hoofd ziet.

Samengevat, als je overweegt om een account manager te worden, is het belangrijk om te erkennen dat de rol een mix is van zowel zachte als harde vaardigheden. Terwijl je technische kennis kunt opdoen via training en ervaring, zijn het vaak je interpersoonlijke vaardigheden die het verschil maken tussen goed zijn in je werk en echt uitblinken.

Hoe je een account manager kunt worden

Overweeg je een carrière als account manager? Goede keuze! Het is een dynamische rol met veel ruimte voor groei en ontwikkeling. Maar waar begin je? Hier onderzoeken we de stappen en richtingen die je kunt nemen om jezelf op het pad naar succes in accountmanagement te zetten.

Opleidingen en cursussen

Vaak hebben account managers een achtergrond in bedrijfskunde, marketing, communicatie of een gerelateerd veld. Dit betekent echter niet dat je per se zo’n diploma nodig hebt. Enkele aanbevolen opleidingen en cursussen zijn:

 • Bachelor in Bedrijfskunde of Marketing: Deze bieden een stevige basis in de principes van het bedrijfsleven, wat handig kan zijn bij het beheren van accounts.
 • Cursussen in verkoop en communicatie: Deze kunnen je helpen je communicatieve vaardigheden aan te scherpen en je voor te bereiden op klantinteracties.
 • Online cursussen: Er zijn veel online platforms zoals Coursera, Udemy en LinkedIn Learning die cursussen aanbieden specifiek gericht op accountmanagement en verkoop.

De waarde van netwerken en ervaring opdoen in de verkoop of klantenservice

Ervaring is vaak de beste leraar. Voordat je de rol van account manager op je neemt, kan het nuttig zijn om ervaring op te doen in een gerelateerd veld.

 • Verkoopervaring: Werken in de verkoop kan je waardevolle inzichten geven in klantbehoeften en hoe je effectief kunt communiceren en onderhandelen.
 • Klantenservice: Deze rol helpt je empathie te ontwikkelen en te begrijpen hoe je klantrelaties kunt beheren en problemen kunt oplossen.
 • Netwerken: Het bijwonen van branchegerichte evenementen, workshops en seminars kan je helpen connecties te maken die waardevol kunnen zijn bij het zoeken naar accountmanagementposities.

Certificeringen en trainingen specifiek voor accountmanagement

Hoewel niet altijd vereist, kunnen certificeringen en trainingen je onderscheiden van andere kandidaten en je voorbereiden op specifieke uitdagingen in de rol.

 • Certified Strategic Account Manager (CSAM): Dit is een van de meest erkende certificeringen voor account managers en wordt aangeboden door de Strategic Account Management Association.
 • Trainingprogramma’s van bedrijven: Veel grote bedrijven bieden hun eigen trainingsprogramma’s aan voor account managers, die specifiek zijn afgestemd op hun producten, diensten en klanten.

In de kern gaat het erom jezelf uit te rusten met de juiste kennis, vaardigheden en connecties om te slagen. Door te investeren in je opleiding en ervaring, zet je jezelf op een pad dat niet alleen leidt naar een rol als account manager, maar naar een succesvolle en bevredigende carrière in het veld.

De uitdagingen waar je mee te maken krijgt

Elk beroep heeft zijn uitdagingen, en account management is daarop geen uitzondering. Terwijl de rol belonend kan zijn, zul je ook geconfronteerd worden met specifieke obstakels die je vaardigheden en geduld op de proef stellen. In dit hoofdstuk bespreken we enkele van de meest voorkomende uitdagingen en geven we een overzicht van wat je kunt verwachten.

Balanceren tussen de behoeften van de klant en de doelen van het bedrijf

Een van de meest delicate aspecten van account management is het vinden van een evenwicht tussen wat de klant wil en wat het bedrijf nodig heeft.

 • Tegenstrijdige belangen: Soms kunnen de verzoeken van een klant indruisen tegen het beleid of de strategische richting van je bedrijf. Hoe ga je daarmee om zonder de relatie te beschadigen?
 • Financiële overwegingen: Klanten willen vaak de beste deal, terwijl het bedrijf streeft naar winstoptimalisatie. Het vinden van een prijspunt dat beide partijen tevreden stelt, kan een uitdaging zijn.

Omgaan met druk en hoge verwachtingen

Als account manager vertegenwoordig je het bedrijf, en daar komt druk bij kijken.

 • Verkoopdoelen: Er kunnen maandelijkse of jaarlijkse quota zijn waaraan je moet voldoen, wat stress kan veroorzaken, vooral in langzamere verkoopperiodes.
 • Hoge verwachtingen: Klanten verwachten dat je direct beschikbaar bent, snel reageert en altijd een oplossing hebt. Het voldoen aan deze verwachtingen, terwijl je ook andere klanten beheert, kan een uitdaging zijn.

Het continue bijhouden van veranderende marktomstandigheden

De zakelijke wereld staat nooit stil. Technologie, markttrends, en klantbehoeften veranderen voortdurend.

 • Aanpassingsvermogen: Je moet je snel kunnen aanpassen aan nieuwe informatie, veranderende markten of wijzigingen in het bedrijfsbeleid.
 • Voortdurende educatie: Om effectief te blijven, moet je je voortdurend bijscholen en op de hoogte blijven van de nieuwste trends en technologieën.

Het zijn deze uitdagingen die de rol van account manager zowel veeleisend als lonend maken. Het overwinnen van obstakels en het vinden van oplossingen vergroot niet alleen je vaardigheden, maar versterkt ook je relaties met klanten en verbetert je waarde voor het bedrijf. Met de juiste mindset en voorbereiding kun je deze uitdagingen aangaan en een succesvolle carrière in account management opbouwen.

De beloningen van het beroep

Hoewel het beroep van account manager zijn uitdagingen kent, zijn de beloningen vaak even groot, zo niet groter. Het gaat niet alleen om financiële beloningen, maar ook om persoonlijke voldoening en professionele groei. In dit hoofdstuk belichten we enkele van de meest betekenisvolle voordelen die je als account manager kunt ervaren.

De voldoening van het bouwen en onderhouden van sterke zakelijke relaties

Relaties zijn de kern van accountmanagement. De mogelijkheid om diepgaande, betekenisvolle zakelijke banden te smeden is op zichzelf al een grote beloning.

 • Vertrouwen opbouwen: Er is een diep gevoel van voldoening dat komt wanneer klanten je zien als hun vertrouwde adviseur – iemand die ze kunnen benaderen met hun uitdagingen en zeker zijn van waardevol advies.
 • Lange termijn partnerschappen: Het zien groeien en bloeien van een zakelijke relatie over de jaren heen biedt zowel persoonlijke voldoening als professionele erkenning.

Financiële beloningen en groeimogelijkheden binnen het bedrijf

Account managers zijn vaak de frontlinie van een bedrijf, en hun succes wordt meestal goed beloond.

 • Competitieve salarissen en bonussen: Veel bedrijven bieden aantrekkelijke basissalarissen voor account managers, aangevuld met commissies of bonussen gebaseerd op prestaties.
 • Carrièretrajecten: Goede account managers kunnen doorgroeimogelijkheden hebben naar hogere posities, zoals senior account manager, key account manager of zelfs directieposities binnen de verkoop- of marketingafdelingen.

De mogelijkheid om een diepgaand inzicht te krijgen in verschillende industrieën en markten

Elke klant en elke markt biedt een nieuw leermoment. Als account manager krijg je een uniek perspectief dat weinigen hebben.

 • Diverse industrieën: Of je nu werkt met technologiebedrijven, de gezondheidszorg, de financiële sector of andere, je krijgt inzicht in hoe verschillende industrieën functioneren en wat hun specifieke behoeften zijn.
 • Markttrends: Je zult als een van de eersten op de hoogte zijn van opkomende markttrends, nieuwe technologieën en veranderende consumentenbehoeften. Dit plaatst je in een positie van voortdurende leerervaring.

In essentie is de rol van een account manager zowel uitdagend als lonend, met talloze mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei. Voor diegenen die gedijen op relaties, constante leerervaringen en het gevoel van het behalen van tastbare resultaten, kan dit beroep een bijzonder bevredigende keuze zijn.

Salaris account manager

Het salaris van een account manager

Het salaris van een account manager is voor velen een van de aantrekkelijke aspecten van het beroep. Echter, het exacte bedrag kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, industrie, en locatie. In Nederland is de salarisstructuur voor account managers, net als in veel andere landen, vaak een combinatie van een basissalaris en commissies of bonussen. Hier volgt een overzicht van wat je kunt verwachten als je in Nederland als account manager aan de slag gaat.

Hoeveel verdient een account manager

et maandsalaris van een account manager kan sterk variëren op basis van verschillende factoren zoals locatie, industrie, ervaring, bedrijfsgrootte, en specifieke bonus- of commissiestructuren. In Nederland kan een startende account manager een maandsalaris verwachten van ongeveer €2.500 tot €3.500 bruto. Een ervaren account manager kan ergens tussen de €3.500 en €5.000 bruto per maand verdienen. Senior of key account managers, of diegenen in bijzonder lucratieve sectoren, kunnen zelfs nog hogere salarissen hebben.

Commissies en bonussen

Veel account managers ontvangen naast hun basissalaris ook commissies gebaseerd op de verkoop die ze realiseren. Dit kan een aanzienlijke boost geven aan het totale inkomen. Bonussen kunnen ook worden aangeboden voor het behalen van bepaalde targets of milestones, of voor het werven van nieuwe, waardevolle klanten.

Factoren die het salaris beïnvloeden

 • Ervaring: Zoals eerder genoemd, kan ervaring een grote invloed hebben op het salaris. Een senior account manager met jarenlange ervaring en een bewezen trackrecord zal waarschijnlijk meer verdienen dan iemand die net begint.
 • Industrie: Sommige sectoren betalen mogelijk meer dan anderen. Bijvoorbeeld, account managers in de technologie of farmaceutische industrie kunnen hogere salarissen of commissies hebben in vergelijking met andere sectoren.
 • Bedrijfsgrootte: Grotere bedrijven met diepere zakken kunnen meer concurrerende salarispakketten aanbieden dan kleinere bedrijven of startups.
 • Locatie: Hoewel Nederland relatief klein is, kunnen er regionale verschillen zijn in salarissen, met mogelijk hogere lonen in grotere steden zoals Amsterdam of Rotterdam.

In conclusie, het salaris van een account manager in Nederland kan variëren op basis van verschillende factoren, maar het potentieel voor een lucratief inkomen, vooral wanneer commissies en bonussen worden meegerekend, maakt het een aantrekkelijke carrièrekeuze voor velen. Het is altijd een goed idee om marktonderzoek te doen en eventueel te onderhandelen om het beste salarispakket voor jouw ervaring en vaardigheden te verkrijgen.

Conclusie

Het beroep van account manager is een dynamische en uitdagende rol die het midden houdt tussen verkoop, relatiebeheer, strategie en probleemoplossing. Van het diepgaand begrijpen van klantbehoeften tot het navigeren door de complexiteiten van diverse industrieën, biedt de rol een unieke mix van uitdagingen en beloningen.

Zoals we hebben gezien, is de sleutel tot succes in deze functie niet alleen het vermogen om te verkopen, maar ook om langdurige relaties op te bouwen, markttrends te begrijpen, en de balans te vinden tussen de behoeften van de klant en de doelen van het bedrijf. De financiële voordelen zijn zeker aantrekkelijk, maar voor velen is de ware beloning te vinden in de voldoening van het smeden van sterke zakelijke partnerschappen en het zien groeien en bloeien van hun klanten dankzij hun inspanningen.

Als je overweegt om het pad van accountmanagement op te gaan, hoop ik dat dit artikel je een helder overzicht heeft gegeven van wat je kunt verwachten, zowel in termen van uitdagingen als beloningen. Het is een carrière die zowel veerkracht als finesse vereist, maar voor degenen die erin slagen, biedt het een ongeëvenaarde mogelijkheid om in het hart van zakelijke groei en innovatie te staan.

Veelgestelde vragen over het beroep account manager

Avatar foto

Geschreven door:

Beroepen & HR expert